Psihologie canină

Psihologia canină a revoluţionat atât percepţia noastră asupra câinilor cât şi metodele de dresaj, în ultimii ani ajungându-se la rezultate spectaculoase. Psihologia a demonstrat că nici temperamentul şi nici comportamentul câinelui nu sunt neapărat moştenite genetic.

Când vă achiziţionaţi un câine, odată ce l-aţi adus acasă, trebuie să ştiţi că familia dumneavoastră devine grupa sau haita lui. Este extrem de important ca puiul să-şi cunoască poziţia ierarhică în familie.

Important!

O relaţie de tip dominant-subordonat este imperativ necesară în orice gen de dresaj, indiferent de metoda folosită. Ideea că puiul trebuie să aibă un singur stăpân în familie este total greşită şi, mai mult decât atât, dă naştere unor devieri de comportament greu de corectat în timp, cum este agresivitatea faţă de membrii familiei. De aceea este extrem de important ca totţi membrii familiei să dobăndească poziţia de conducător faţă de câine. Iar acest lucru se realizează stabilind un număr de reguli pe care toţi membrii familiei trebuie să le aplice cu fermitate, păstrând însă o atitudine plăcută şi chiar drăgăstoasă faţă de câine.

 Odată ce aţi reuşit să vă impuneţi rolul de conducător, acesta trebuie menţinut în permanenţă. Câinele, cu o surprinzătoare constanţă şi subtilitate, vă va testa pentru a găsi o fisură în ierarhie. El va încerca să "câştige teren" prin drăgălăşenii, însă dacă va obţine poziţia dorită, vor apărea probleme de comportament care se vor agrava odată cu maturizarea.

Pentru a evita orice apariţie vis-a-vis de problemele de comportament ce pot apărea, personal vă recomand să ţineţi seama de următoarele sfaturi:

  • când ieşiţi afară nu lăsaţi puiul să stabilească poziţia de mers;
  • nu lasaţi cănele să doarmă cu dumneavoastră în pat, pe canapea sau pe fotolii;
  • daţi-i să mănânce câinelui la orele pe care dumneavoastră le veţi stabili;
  • mângâierea este o recompensă bine-venită şi este bine să o condiţionaţi când câinele execută o comandă;
  • nu lăsaţi câinele să aibe acces în locul în care dumneavoastră nu doriţi (folosiţi comanda de interdicţie "fui" - "nu-i voie")